Hvad er årsagen til hårdt vand? - Aqua Danmark
BLØDT VAND
RENTEFRI FINANSIERING
30 DAGES RETURRET

FÅ ET GRATIS TILBUD

OG BLIV KONTAKTET AF AQUA DANMARK

Vi gør vores bedste for at besvare alle skriftlige henvendelser inden for 48 timer.

Laura T. Nicolaisen

DEL


Hvad er årsagen til hårdt vand?

Opdateret d. 01. nov 2018

Er du irriteret over kalkaflejninger på dine badeværelsesfliser, eller er du træt af den uendelige kamp med kalk i dine køkkenmaskiner? Kæmper du meget med kalk i husholdingen, er det et tegn på, at vandet i dine haner er meget hårdt. Din vandhårdhed er meget afhængig af, hvor du bor i landet, og kan have stor indflydelse på husholdingen. Blandt andet har hårdheden af dit vand indflydelse på, hvor meget sæbe, du skal bruge til vaskemaskinen eller hvor ofte, du skal afkalke din elkedel.

Men hvad er egentlig hårdt vand og hvad er årsagen til, at det bliver hårdt? Det skal vi kigge nærmere på her.

Kalk i vandet gør det hårdt

Du har måske hørt om udtrykkene hårdt vand og blødt vand, og undrer dig over hvad forskellen er.
Helt kort kan det siges, at hårdt vand indeholder meget af mineralerne kalk og magnesium, mens blødt vand indeholder meget lidt eller intet kalk og magnesium.

Det er altså mængden af mineralerne magnesium og kalk i vandet, der afgør vandets hårdhed. Når man snakker om vandhårdhed er det særligt mængden af kalk, der bliver refereret til.

Vandets hårdhed måles i °dH, hvilket er et udtryk for hvor mange milligram kalk, der findes pr. liter vand. Har du fx vand, der er målt til 100 °dH, så betyder det, at der er 100 milligram kalk pr. liter vand.

På en skala, kan man se, hvad de forskellige værdier for vandets hårdhed betyder. Skalaen ser således ud:

Sådan øges vandets hårdhed

Når regnen falder ned fra himlen, så er det som udgangspunkt blødt.
Vand indeholder altså ikke kalk og magnesium i sin oprindelig form.

Det vand der rammer jorden, vil fordele sig på forskellig vis. Noget vil fordampe igen, noget vil blive brugt til planter og træer og noget vil løbe ud i søer og vandløb. Det vand der er tilbage vil trænge ned i jorden og sive ned igennem vores forskellige jordlag. Til sidst vil noget af det danne nyt grundlag, som bliver pumpet op, så vi kan få vand i hanerne.

På den rejse ned gennem muldlagere opsamler vandet forskellige mineraler, som er i jorden. Det er blandt andet kalk og magnesium. Hvilke mineraler vandet optager er derfor afhængig af, hvilke mineraler, der er til stede i vores jord og undergrund. Da der nogle steder i Danmark er meget kalk i jorden, så vil vandet derfor blive meget kalkholdigt.

Gennem de sidste 20-30 år har man været nødt til at bore dybere ned i undergrunden for at få nok vand op til forbrugerne. Det har haft den effekt, at der er kommet mere kalk i vandet. Derfor vil mange forbrugere opleve, at deres almindelige vand fra vandhanerne er blevet endnu mere kalkholdigt, og vandets hårdhed dermed er blevet øget.

Vandhårdhed i Danmark

Der er stor forskel på hvor hårdt vand, du har i hanerne, alt efter hvor du bor i landet. Det skyldes ganske simpelt, at det varierer hvor meget kalk og magnesium, der findes i jordens muldlag.

Får du vand leveret fra et område, hvor der er meget kalk i jorden, så vil dit vand generelt være hårdt, mens det vil være blødt i områder med lidt eller ingen kalk i jorden. Generelt siger man, at vandet er hårdere østpå end det er vestpå i Danmark.

På et kort over vandets hårdhed i Danmark lavet af Geus, er det tydeligt at se, at vandet er hårdest i og omkring hovedstanden og på Lolland, Falster og Møn. Her kan vandhårdheden i nogle områder ligge på over 30 °dH på skalaen.

I Vestjylland er vandet meget blødt fra naturens side, da den sandholdige jord ikke indeholder ligeså meget kalk. Her ligger vandhårdheden mange steder på den laveste del af skalaen.

Du kan finde oplysninger om hvor hårdt vandet er hos dig ved din lokale vandforsyning, som holder øje med vandets hårdhed i de lokale områder.

Ulemperne ved hårdt vand

Vandets hårdhed kan have store indvirkninger på din dagligdag. Det påvirker alt fra din rengøring og levetiden for dine køkkenmaskiner til din huds blødhed og smagen af dit drikkevand.

Kalken fra hårdt vand går ind og sætter sig som aflejninger på dine køkkenmaskiner. Et af de tydeligste eksempler er i en elkedel, hvor de hvide kalkflager nemt ses. Det kan på længere sigt ødelægge kedlen, hvis den ikke bliver afkalket ofte. Det samme gør sig gældende med alle andre køkkenmaskiner, som opvaskemaskiner, kaffemaskiner osv..

Derudover så har vandets hårdhed en indflydelse på din hud og dit hår, når du går i bad. Hvis vandet er meget hårdt, kan det gøre huden mere tør og håret mere slidt.

Tilmed skal der bruges mere sæbe, vaskemiddel og andre rengøringsprodukter i et hjem med meget hårdt vand. Det skyldes, at sæben reagerer med mineralerne, og der derfor er brug for mere sæbe for at tingene bliver rene.

Sidst men ikke mindst, så kræver det meget mere rengøring i hjemmet, hvis du vil slippe af med kalken fra fliser, brusehoved og armaturer.

Kilder:
Skforsyning.dk – Bolius: Kalk i vandet – Bolius: Blødgøringsanlæg skal nedsætte kalk i vandet Bedre hus og have: Vandhårdhed DanmarkFå vores nyhedsbrev gratis