Hvad er et blødgøringsanlæg? - Aqua Danmark
BLØDT VAND
RENTEFRI FINANSIERING
30 DAGES RETURRET

FÅ ET GRATIS TILBUD

OG BLIV KONTAKTET AF AQUA DANMARK

Vi gør vores bedste for at besvare alle skriftlige henvendelser inden for 48 timer.

Laura T. Nicolaisen

DEL


Hvad er et blødgøringsanlæg?

Opdateret d. 01. nov 2018

Er du træt af hårdt vand i hanerne, der blandt andet giver tilkalkninger på fliserne, kalk i vaskemaskinen og elkedlen samt giver dig stive håndklæder og tør hud? Så kan et blødgøringsanlæg til hjemmet være din løsning.

Et blødgøringsanlæg er en form for vandfilter, der fjerner kalken i vandet, som er det, der gør vandet hårdt. Uden kalk i vandet får du silkeblødt vand i alle hanerne i hjemmet.

Anlægget installeres lige efter vandmålerne direkte på vandrørene, så det bløde vand kommer ud i hele huset. Det vil blandt andet betyde mindre rengøring, besparelser på energiforbruget, længere levetid for køkkenmaskinerne og blødere hud og tekstiler.

Siden juli 2016 har det været lovligt at installere blødgøringsanlæg i private hjem. Silkeblødt vand er derfor blevet tilgængeligt for alle, der investerer i anlægget. Læs videre og bliv klogere på, hvordan sådan et anlæg egentlig virker.

Hvordan virker et blødgøringsanlæg til private?

Blødgøringsanlægget benytter sig af innovative teknikker til at afkalke vandet. Helt præcist er det ionbytning, der får vandet til at gå fra at været hårdt til at være blødt. Det er en spændende proces, som du kan blive lidt klogere på her.

Ionbytteprocessen

Afkalkningen af vandet foregår ved, at vandet fra vandværket bliver pumpet direkte igennem blødgøringsanlægget i huset. I anlægget findes der en masse harpiksperler, der har ioner af natrium siddende på sig. Disse ioner er negativt ladede.

Når vandet kommet igennem systemet, vil ioner fra kalk og magnesium, der er positiv ladede, bytte plads med natrium-ioner. Kalk-ionerne vil blive tilbage, mens natriumionerne vil binde sig til vandet. På den måde går vandet fra at være hårdt til at blive blødt. Det får altså på en måde trukket kalken ud af sig, som bliver byttet ud med natrium i stedet for.

Det bløde vand vil nu blive pumpet ud i hanerne, så du kan nyde godt af det i din husholdning.

Da det har fået udbyttet kalk-ioner med natriumioner, vil det have et højere indhold af natrium end det oprindelige hårde vand. Natrium skal ikke forveksles med natriumklorid, som er det vi også kalder køkkensalt. Vandet vil altså ikke smage salt og vil ikke have nogen sundhedsmæssig risiko.

På billedet kan ses de små harpiksperler, der hjælper med at få ionbytningen til at foregå.

Regenerering af blødgøringsanlægget

Når alle natriumionerne er byttet ud med kalk-ioner, så skal systemets regenereres, så de hårde ioner kan skylles væk og erstattes med nye natriumioner. Dette sker ved at skylle systemet igennem med en let saltopløsning.

Alt dette sker automatisk. Du skal blot tilsætte salttabletter i systemet engang imellem, når anlægget fortæller dig, at det er tid til det.

Det tager cirka 45 minutter at rense systemet. Det bruger lidt ekstra vand og salt svarende til 50-100 kroner ekstra om måneden for en gennemsnitshusstand. Når processen er afsluttet, så er systemet klar til at give nyt blødt vand til dig og din familie.

Nogle blødgøringsanlæg har to separate tanke, hvilket betyder, at mens den ene tank regenereres, så leverer den anden stadig blødt vand. Hvis der kun er én tank, så vil du have hårdt vand i hanerne, mens systemet regenereres.

Hårdheden af vandet kan indstilles

Et blødgøringsanlæg kan indstilles på forskellige vis, så det enten kan fjerne alt kalk og magnesium eller kun noget af det. Det anbefales at indstille anlægget til at være 6 ᵒdH, som er den enhed, man måler hårdhed af vand i.

Det betyder, at der stadig vil være lidt af mineralerne kalk og magnesium i vandet, hvilket kan være godt for vores sundhed og smagen af vandet. Det er særligt i forhold til drikkevandet, at det er en fordel at beholde lidt af mineralerne. Størstedelen af mineralerne vil dog være filteret fra, så det ikke giver problemer i husholdningen og installationerne.

Hvornår har du brug for et blødgøringsanlæg?

Kalken i vandet opstår fordi grundvandet har opsamlet kalk fra jorden på sin rejse ned gennem jordlagene. Der vil derfor være kalk i alle husholdninger i Danmark, fordi vi har relativt meget kalk i vores undergrund. Der er dog stor forskel på, hvor hårdt vandet er i de forskellige landsdele. Bor du østpå i hovedstadsområdet, på Lolland, Falster eller Møn, så har du som udgangspunkt meget hårdere vand end folk, der bor i Vestjylland. I disse områder vil det derfor være endnu mere relevant at blødgøre vandet.

Der er dog så mange fordele ved at have blødt vand i hanerne, at det er en god investering for dig og dit hus, selvom du bor i områder af Danmark, hvor vandet er naturligt blødere end i den østlige del af Danmark.

Læs om alle fordelene ved et kalkfrit hjem her.

Forskellige typer anlæg

Der findes forskellige typer blødgøringsanlæg til private. Det gør, at der findes et til ethvert behov.
Hos Aqua Danmark sælger vi tre forskellige typer. De fungerer alle sammen på nogenlunde samme måde, men har forskellig kapacitet.

Det mindste anlæg passer til cirka fire personer, det næste til cirka otte personer og det største til en familie med et stort behov for blødt vand. Vælg det anlæg, der passer til jer, og få leveret blødt og lækkert vand i hele husstanden.

Læs om de forskellige blødgøringsanlæg her.Få vores nyhedsbrev gratis