BLØDT VAND
RENTEFRI FINANSIERING
30 DAGES RETURRET

FÅ ET GRATIS TILBUD

OG BLIV KONTAKTET AF AQUA DANMARK

Vi gør vores bedste for at besvare alle skriftlige henvendelser inden for 48 timer.

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

Har du spørgsmål til vores forskellige vandbehandlingssystemer og kunne du tænke dig at blive klogere på dine spørgsmål inden et køb, så læs de ofte stillede spørgsmål fra vores kunder.

De fleste spørgsmål er listet forneden, ellers er du velkommen til at kontakte os telefonisk og så sørger vi for at besvare dine spørgsmål hurtigt og nemt.

Kan man drikke blødgjort vand?

Ja. Blødgjort vand egner sig godt som drikkevand.

Hvis man er på en saltfri diæt, skal man dog tage visse forbehold ved beregning af det daglige saltindtag. Ved blødgøring af vand med 1 ᵒdH tilsættes ca. 8,2 mg natrium pr. 1 liter vand. Ved indtagelse af 3 liter blødgjort vand indtages 344,4 mg natrium, hvilket svarer til omtrent 0,87 g. salt – eller saltmængden i én skive hvidt brød.

Smager blødgjort vand af salt?

Nej. Indholdet af natrium i blødgjort vand stiger, men klorid koncentrationen forbliver uændret. Den salte smag opstår først, når natrium og klorid reagerer, så derfor har blødgjort vand ingen saltsmag.

Er der miljøproblemer forbundet med den salt, der bruges til regenerering af ionbyttere i et blødgøringsanlæg?

Nej. Salt, der bruges til regenerering af blødgøringsanlæg, indeholder ingen sundheds- eller miljøskadelige stoffer. Saltet er fødevaregodkendt.

Kan blødgøringsanlæg øge forekomst af bakterier?

Nej. Blødgøring af vand hindrer derimod vækst af farlige bakterier såsom legionellabakterier, da disse akkumuleres i kalk.
Bakterievækst opstår kun i stillestående vand, men fordi blødgøringsanlægget er designet til at have fuld gennemstrømning ved almindeligt brug, er der ingen risiko for bakterievækst. I længere perioder uden brug af husholdningsvand – fx ferier – har anlægget en funktion, som igangsætter regenerering med få dages mellemrum for at hindre bakterievækst.

Har kroppen ikke brug for det kalcium, som fjernes i blødgøringsanlægget?

Nej. Kalcium er vigtigt for sundheden, men kun en marginal del af et almindeligt menneskes kalcium optag kommer fra vand. Flere steder i verden – eksempelvis Norge – er vandet naturligt blødt, og der er ingen øgede forekomster af kalcium mangel blandt lokalbefolkningen på disse steder.

Er postevand ikke allerede blevet behandlet?

Jo. Vandet i danske haner er behandlet således, at det egner sig som drikkevand. Behandlingen tager dog ikke højde for vandets meget varierende hårdhed, som i nogle områder ligger over 30 ᵒdH. Vand med denne hårdhedsgrad er ikke sundhedsskadeligt, men det giver kraftige kalkaflejringer i vandhaner og toiletter samt kedelsten i varmeanlæg.

Du kan se hårdhedsgraden i dit lokalområde her

Øges energiafgifterne af kedelsten?

Ja. Kedelsten nedsætter effekten af varmtvandsbeholdere samt centralvarme- og varmtvandsanlæg i boliger. Kedelsten med en tykkelse på bare 1 mm på overfladen af en varmeveksler nedsætter energieffektiviteten med cirka 12 %, og olieforbruget forøges tilsvarende. Beregninger viser, at omsætningsstigningen ved dannelse af kedelsten på varmeudstyr gennemsnitligt ligger på 20 %.
Hvad er hårdt vand?
Hårdt vand er vand med et højt indhold af kalcium- og magnesiumioner. Et blødgøringsanlæg fjerner disse ioner fra vandet og nedsætter hårdheden.

Hvad er blødt vand?
Blødt vand er vand med minimalt eller intet kalkindhold. I flere områder i Danmark er vandet næsten kalkfrit fra naturens side – fx i Vestjylland, hvor sandjorden er meget kalkfattig. I både Sverige og Tyskland har man i mange år foretaget central blødgøring af vand uden problemer.

Hvordan måles kalken i vandet?

Vands kalkholdighed måles i tyske hårdhedsgrader (odH). Hårdheden aflæses på følgende skala:
Meget blødt: < 4 odH: Blødt: 4-8 odH Middelhårdt: 8-12 odH Temmelig hårdt: 12-18 odH Hårdt: 18-24 odH Meget hårdt: 24-30 odH Særdeles hårdt: > 30 odH

Du kan se hårdhedsgraden i dit lokalområde her: http://www.geus.dk/DK/data-maps/Sider/haardhedskort-dk.aspx

Hvordan fjernes kalken fra vandet?

I blødgøringsanlæg fra AQUA DANMARK løber vandværksvandet gennem en beholder med ionbyttermasse, hvor kalken fjernes og vandet dermed blødgøres. Anlægget regenereres automatisk med en mild saltopløsning, og du skal ikke gøre andet end at påfylde salttabletter.

Hvordan ved jeg, om et blødgøringsanlæg er godkendt til drikkevand?

Et drikkevandsgodkendt blødgøringsanlæg skal være GDV-certificeret (dansk), SWWA-certificeret (svensk), KIWA-certificeret (hollandsk) eller DVGW-vertificeret (tysk). Alle anlæg fra AQUA DANMARK har det tyske DVGW-certifikat, som sikrer en høj standard med løbende kontrol af produkternes overensstemmelse med kravene.
Læs mere om DVGW her

Hvor i huset monteres blødgøringsanlægget?

Anlægget monteres lige efter vandmåleren. I parcelhuse og villaer er vandmåleren placeret dér, hvor stikledningen kommer ind i huset.
Blødgøringsanlægget fjerner kalk fra vandet, inden det føres videre rundt i huset som drikke- og brugsvand eller ind i varmeanlægget.

Hvem må installere et blødgøringsanlæg?

Blødgøringsanlæg skal monteres af en autoriseret VVS-installatør. På www.aquadanmark.dk kan du finde din lokale vandekspert og VVS-installatør, som kan rådgive dig om de nye muligheder og installere blødgøringsanlægget. Når du køber et anlæg i vores webshop, kan du samtidig bestille et tilbud på installationen fra en af vores forhandlere.

Hvad koster et blødgøringsanlæg?

Blødgøringsanlæg fås i forskellige størrelser med varierende kapacitet. Et blødgøringsanlæg til et parcelhus koster fra ca. 12.000 kr. inkl. moms, og dertil skal påregnes udgifter til montering.

Hvor stor besparelse kan et blødgøringsanlæg give?

Mange vil kunne spare op til 50 % på forbruget af sæbe og shampoo samt vaske- og rengøringsmidler. Der er usikkerhed forbundet med beregningen, da der er store variationer fra husstand til husstand. Foruden de økonomiske besparelser er der også markante tidsbesparelser på afkalkning og rengøring af husholdningsapparater og badeværelse installationer.

Hvor ofte skal jeg fylde salt på anlægget?

Saltforbruget i anlægget afhænger af dit vandforbrug. Anlægget registrerer automatisk dit vandforbrug og regenerer efter behov. Du får besked om saltpåfyldning via anlæggets display.

Hvad sker der, hvis jeg glemmer at fylde salt på?

Hvis du glemmer at påfylde salt, vil anlægget på et tidspunkt ophøre med at levere blødgjort vand, og du vil få almindeligt, kalkholdigt vand ført rundt i din bolig. Anlægget tager ikke skade af at mangle salt, og så snart det påfyldes, vil anlægget igen levere blødt vand.

Skal der bruges en speciel slags salt – og hvor kan det købes?

Ja. Vores blødgøringsanlæg bruger specielle salttabletter til regenerering processen. Hos AQUA DANMARK kan du bruge alle slags blødgøringssalt, så længe du forsikre dig at de er fødevaregodkendte og sikrer et højt hygiejnisk niveau. Almindeligt køkkensalt er ikke egnet.

Hvor store er de løbende udgifter til drift af et blødgøringsanlæg?

En gennemsnitlig husstand på 3 personer i et område, hvor vandet har en hårdhedsgrad på 20 °dH, med et dagligt vandforbrug på 107 liter pr. person skal påregne en månedlig udgift på ca. 100 kr. til salt og skyllevand.

Hvordan vedligeholder man et blødgøringsanlæg?

Et blødgøringsanlæg er ligesom en vandvarmer principielt vedligeholdelsesfri, men vi anbefaler jævnlige eftersyn for at sikre den mest økonomiske drift.
AQUA DANMARK tilbyder service af vores egne blødgøringsanlæg, hvis du tegner en serviceaftale – enten med eller uden reservedele. Du kan læse mere om mulighederne i vores tryghedsaftale.

Giver et blødgøringsanlæg støjgener?

Nej. Under regenerering aktiveres en lille motor, og nogle ventiler skifter stilling. Støjniveauet er dog minimalt, og anlægget kan uden problemer monteres i fx bryggers eller køkken.

Hvorfor skal jeg installere et blødgøringsanlæg?

Der er flere grunde til at installere et blødgøringsanlæg:
Du sparer tid på at fjerne kalk fra fliser, toiletter og husholdningsapparater.
Du reducerer dit energiforbrug og sparer penge på elregningen.
Du reducerer din udledning af sæbe og kemikalier til naturen.
Du sparer penge på forlænget levetid af alle installationer, maskiner og apparater, der er i forbindelse med vand.

Kan man mærke forskel på vasketøjet?

Ja. Det blødgjorte vand fjerner behovet for skyllemiddel, og du får mærkbart blødere tøj og øvrige tekstiler.

Skal der bruges mere vand til at skylle sæbe og shampoo væk?

Nej. Når du får et blødgøringsanlæg, vil du samtidig naturligt reducere dit forbrug af sæbe- og shampoo ved krops- og tøjvask. Det bløde vand øger samtidig din huds modtagelighed over for cremer.

Kan man smage, at vandet er kalkfrit?

Vi anbefaler, at hårdheden i vandet justeres til ca. 6 ᵒdH. Derved bibeholdes vandets gode smag samt dets indhold af sunde mineraler – og samtidig undgår du kalkproblemer.

Er natriumindholdet forhøjet i blødgjort vand?

Ja. Ved blødgøring af vand med 1 ᵒdH tilsættes ca. 8,2 mg/l natrium. Anlægget har en blandeventil, hvor andelen af blødgjort vand i boligens vand – og dermed natriumindholdet – kan reguleres.
Bemærk, at natrium ikke må forveksles med natriumklorid (køkkensalt). Blødgøring øger kun natriumindholdet, og der er ingen sundhedsrisiko forbundet med brug af blødgøringsanlæg.

Er der sundhedsrisici forbundet med at fjerne kalk fra vandet?

Nej. Når hårdhedsgraden efter blødgøring justeres til de anbefalede ca. 6 ᵒdH, fjernes kun kalk, mens koncentrationen af sunde mineraler bibeholdes. Derved er der ingen sundhedsrisici forbundet med at fjerne kalk fra vandet. I Vestjylland er vandet næsten uden kalk fra naturens side, og i lande som fx Tyskland har man i mange år fjernet kalken fra vandet via blødgøring.


Få vores nyhedsbrev gratis